Πολιτιστικός Σύλλογος "ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ" Τρικάλων
έτος ίδρυσης: 1984

διεύθυνση: Γαριβάλδη 9, 42100 Τρίκαλα
τηλ: 24310-31771
e-mail: tovarousi@yahoo.gr

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πολιτιστικός Σύλλογος "ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ" Τρικάλων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ" Τρικάλων έχει προβεί σε πολλές ενέργειες, όπως παραστάσεις σε τοπικές αρχές και υπουργεία, αποστολή υπομνημάτων και υποδείξεις τρόπων διάσωσης, ανάδειξης και χρήσης των αρχοντικών.
Ακόμη, ξεκίνησε μια εκστρατεία διαφώτισης του κοινού για την ιστορία του Βαρουσίου και τα οφέλη από τη διάσωσή του. Διοργάνωσε και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για την προβολή της συνοικίας.

Παρθενική εκδήλωση ήταν αυτή για τον Βασίλη Τσιτσάνη, αμέσως μετά τον θάνατό του. Ας σημειωθεί ότι ο Β. Τσιτσάνης συχνά περιδιάβαινε τα δρομάκια του Βαρουσίου και εκεί πήγαινε μαζί με τον φίλο του Γ. Ταμβακά για να πρωτοτραγουδήσει τα καινούργια του τραγούδια, λόγω της καλής ηχητικής των στενών δρόμων.
Το τραγούδι "Στα Τρίκαλα στα δυο στενά" δεν έχει καμία σχέση με τον παραδοσιακό οικισμό, αλλά αναφέρεται στις φυλακές Τρικάλων, όπου έγινε το φονικό. Στη γλώσσα του υποκόσμου "στενή" λέγεται η φυλακή και "στενά" οι διάδρομοι. Οι παλιές φυλακές των Τρικάλων διαθέτουν δύο διαδρόμους "στενά", όπου και διαπράχθηκε το έγκλημα.
Άλλες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου ήταν εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα το Βαρούσι. Ακόμη, διαλέξεις, συζητήσεις με υποψήφιους δημάρχους, συναυλίες καθώς εκθέσεις με λαογραφικό υλικό στο σπίτι της καθηγήτριας κ. Κωστοπούλου, που χρησίμευσε ως βάση για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου. Επιπρόσθετα, εκδόση ημερολογίων με καλλιτεχνικές φωτογραφίες από το Βαρούσι. Επίσης, με παρέμβαση του Π.Σ. "ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ" επιτεύχθηκε η αναστήλωση και διατήρηση του 4ου Δημοτικού Σχολείου.
Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί, ότι με Προεδρικό Διάταγμα το Βαρούσι κηρύχθηκε διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Πλην όμως, με αυτό το Π.Δ. ένα σημαντικό τμήμα του οικισμού που περιείχε και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια, είχε παραμείνει εκτός. Με ενέργειες του Συλλόγου το 2005 με νέο Προεδρικό Διάταγμα επεκτάθηκαν τα όρια του οικισμού και έχει συμπεριληφθεί εντός του οικισμού και το τμήμα που παρέμενε εκτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου