Πολιτιστικός Σύλλογος "ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ" Τρικάλων
έτος ίδρυσης: 1984

διεύθυνση: Γαριβάλδη 9, 42100 Τρίκαλα
τηλ: 24310-31771
e-mail: tovarousi@yahoo.gr

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ

ΒΑΡΟΥΣΙ κατά τον Ν. Μοσχόπουλο σημαίνει "η έξω από το φρούριο συνοικία".
Η πόλη των Τρικάλων έμεινε στην τουρκική κυριαρχία από το 1430 έως το 1881. Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι αποτελούσαν τον πληθυσμό της, χωρισμένοι σε αυτόνομες ομάδες.
Οι Χριστιανοί κατοικούσαν στο ΒΑΡΟΥΣΙ, που κτίσθηκε από Έλληνες τεχνίτες.
Το κλίμα, το έδαφος και ο προσανατολισμός, είναι οι λόγοι που προτιμήθηκε η συνοικία αυτή από τους προύχοντες της εποχής και παρ'όλες τις κοινωνικοοικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις κατόρθωσε να επιβιώσει μέχρι σήμερα.

Η ονομασία ΒΑΡΟΥΣΙ απαντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και χαρακτηρίζει τις Χριστιανικές συνοικίες των τουρκοκρατούμενων περιοχών.
Κτισμένο στη Νότια πλαγιά του Βυζαντινού Φρουρίου, απλώνεται από το λόφο του Φρουρίου μέχρι το λόφο του Προφήτη Ηλία.
Περιλαμβάνει κυρίως κατοικίες, τις περισσότερες εκκλησίες της πόλης, στοιχειώδες εμπορικό κέντρο και ένα χαρακτηριστικό για την εποχή δίκτυο δρόμων και ελεύθερων χώρων.
Το 18ο και 19ο αιώνα γνωρίζει τη μεγαλύτερη κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.
Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το ΒΑΡΟΥΣΙ γίνεται το κέντρο για τη μεγάλη υπόθεση του Ελληνισμού. Διανοούμενοι, προύχοντες, δάσκαλοι και έμποροι με τις συντεχνίες τους, συσπειρώνονται γύρω από τις εκκλησίες του ΒΑΡΟΥΣΙΟΥ, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της γλώσσας, της πίστης, των ιδεωδών της φυλής και εθίμων, δηλαδή με δυο λόγια της εθνικής μας συνείδησης.
Είναι ο μόνος διασωζόμενος παραδοσιακός οικισμός στη Δυτική Θεσσαλία και ο μοναδικός αμιγής ιστορικός οικισμός σε πόλη της Θεσσαλίας.
Το ΒΑΡΟΥΣΙ όμως, η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, που πάνω του είναι αποτυπωμένη η ιστορία της πόλης μας, σήμερα είναι παραδομένο στη φθορά και την εγκατάλειψη.

Το Δ.Σ.
του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου